Skal praksisstudiet ved Det odontologiske fakultet i Oslo legges ned?

På grunn av den svært vanskelige økonomiske situasjonen Det odontologiske fakultet (DOF) i Oslo befinner seg i, har fakultetsledelsen kommet med forslag om å kutte ut praksisstudiet. Praksisordningen foregår over en fem ukers periode i Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) i hele landet på begynnelsen av 10. semester. Her får tannlegestudentene mulighet til å forberede seg på yrkeslivet og lette omstillingen fra å være student til å praktisere som nyutdannet tannlege. Odontologisk studentutvalg finner dette forslaget svært uheldig da et kutt i praksisstudiet vil føre til redusert kvalitet i tannlegeutdannelsen.

Praksisstudiet utgjør nesten 15 % av klinikktiden på studiet, og i løpet av femukersperioden vil studenten opparbeide mengdetrening, trygghet i det kliniske arbeidet og økt forståelse for hvordan tannhelsetjenesten er organisert og fungerer i praksis.

I 2001 viste en spørreundersøkelse at kun 34 % av tannlegestudentene fra Universitetet i Oslo kunne tenke seg å jobbe fulltid i DOT (Reidun Stenvik, Tidende nr. 3, 2001) (http://www.tannlegetidende.no/dntt/tid_utg/nr01_03/08_0103.htm). Noe av grunnen til dette kan være at de fleste instruktørene ved DOF er ansatt i privat praksis, og at studentene derfor bare får et inntrykk av hvordan det er å jobbe i privat praksis. Praksisstudiet er derfor en glimrende mulighet for studentene til å få et innblikk i hvordan hverdagen som nyutdannet tannlege vil være i DOT. At studentene sitter igjen med en positiv erfaring av utplasseringen i DOT, viser også evalueringen av praksisperioden høsten 2008. Det har utelukkende kommet positive tilbakemeldinger, og 21 av 22 studenter har gitt praksisstudiet karakter 4 eller 5, hvor 5 er best. Her ligger det et stort potensial for fylkeskommunene til å rekruttere fremtidige tannleger.

Veilederne er også meget fornøyde med ordningen. På spørsmålet om totalvurdering av praksisstudiet gir 20 av 21 veiledere praksisstudiet karakter 4 eller 5. Veilederne mener også at de selv får mye igjen for veilederrollen ved at de får muligheten til å holde seg faglig oppdatert, gleden av å overføre erfaring fra mange års praksis, får et nytt perspektiv på faget og yrket, og at man må tenke over sine egne kliniske rutiner og holdninger. Mange synes også det er hyggelig med en forandring i hverdagen, og at det er fint med et nytt ansikt på klinikken.

Kommentarer og tilbakemelding fra studenter og veiledere viser at praksisstudiet er en ubetinget suksess, men for å ha fått til dette er det lagt ned stor innsats i å finne dyktige veiledere og egnede klinikker. Hvis praksisstudiet nå legges ned eller «legges på is» vil dette arbeidet være forgjeves. Regjeringen har også lagt føringer for praksisstudiet i stortingsmelding nr 35 (2006 – 2007) hvor forslaget om å utvide praksisperioden i tannlegestudiet ved UiB og UiO fra 5 uker til 10 – 12 uker er vurdert. Odontologisk studentutvalg (OSU) har derfor skrevet brev til Helse og omsorgsdepartementet for å forklare den vanskelige situasjonen fakultetet og studentene nå er stilt overfor.

En endelig avgjørelse på praksisstudiets fremtid vil bli avgjort på fakultetsstyremøtet 9. desember 2008. OSU håper da at medlemmene av fakultetsstyret vil se hvilken nytte studentene, veilederne og DOF har av å ha studenter i praksis, og stille seg positive til å videreføre ordningen med praksisstudiet for tannlegestudenter på 10. semester.

På vegne av Odontologisk studentutvalg
Øystein ÅsLøberg 

leder OSU